top of page
Skribentens bildAdmin

Scalateatern finner du ingen annanstans än i Karlstads stadskärna.

Uppdaterat: 5 feb. 2020


Vi möter Anders Dahl, karlstadskillen med ett markant musikintresse vars hjärta slår hårt för staden han vuxit upp i. För Anders är Karlstad förenat med trygghet och inspiration. Anders beskriver sin hemstad som en plats där det finns utrymme att driva saker framåt; det handlar om en kombination av tradition och möjlighet till förändring förklarar han. Och på tal om att driva saker framåt, är det någon som besitter ett jäkla driv- ja, då är det minsann Anders.  Scalateatern är en av Centrum Karlstads medlemmar där Anders har varit verksamhetschef i över två decennium, men han hade ett yrkesliv innan det, i en helt annan bransch. Anders är såklart mer än sitt jobb, även om han erkänner att det är en utmaning att inte jobba för mycket- “man blir lätt uppslukad av det man gör”. Utanför jobbet är han en “Peronitokig” trebarnspappa som involverar sig mycket i föreningsidrott. I vårt möte med Anders ville vi såklart veta mer om vad det dagliga arbetet på Scalateatern innefattar och hur resan hit har sett ut. Vi var också nyfikna på vad han sjunger för låtar i duschen och vad hans bästa tips är till någon som besöker staden för första gången. 

- Jag var tidigare verksam inom grossistbranschen, i en tid då det var byggkris och väldigt höga räntor i Sverige. Vi sålde byggmaterial till olika byggen och det var helt enkelt tuffa tider och inte optimalt att bedriva grossistverksamhet. Vi kom fram till att vi behövde hitta på något annat; att det blev just biljettförsäljning var lite av en slump. Vi trodde såklart att det fanns en potential i att sälja biljetter, och det visade sig stämma. Det var några tuffa år i början, precis som inom de flesta branscher man ger sig in i. 


År 1991 blev starten för biljettverksamheten och när Scalateatern byggdes om från biograf till den scen det är idag för konserter, teater och musikaler flyttade Anders och hans verksamhet in i byggnaden. Flytten till teatern blev ett rejält uppsving för verksamheten. Från början innebar Anders arbete att sälja biljetter, idag är Scalateatern så mycket mer än ett biljettombud. - År 1997 blev vår verksamhet uppköpt av teatern, de tyckte att vi var såpass drivna att de ville satsa på oss. Jag fick inta rollen som verksamhetschef och det är samma roll som jag har idag. Teatern ville ha hjälp med allt, som verksamhetschef fick jag ansvar för teatern, uthyrning, personalen- ja, rubbet helt enkelt.


I början var Anders mer involverad i det “dagliga arbetet", såsom att svara i telefon och sitta i kassan. Nu inkluderar hans arbete mer aktiva insatser, som att få in spännande evengemang samt söka nya uppdrag. Anders beskriver att hans viktigaste uppgift är att se till att alla andra också har ett jobb att gå till. 

Scalateatern har en stor betydelse för Karlstads stadskärna både på dagtid och kvällstid. På dagtid erbjuder teatern sina kunder att köpa biljetter i deras fysiska biljettkassa, något som är väldigt sällsynt idag. De flesta av Anders kollegor runt om i Sverige har stängt ner sina biljettkassor helt och hållet och är endast närvarande på nätet medan Scalateatern valt att göra precis tvärt om. - Vissa biljettombud håller öppet några timmar innan en föreställning, våran ambition är att fortsätta upprätthålla våra öppettider; det finns inte många biljettförsäljare där du kan gå in mellan 10-18 och köpa dina biljetter på plats- men det kan du göra på Scalateatern. Vi är såklart väldigt stolta över det, och vi vet att våra kunder uppskattar det väldigt mycket. På kvällstid berikar Scalateatern stadskärnan genom att skapa liv och rörelse, något som blir extra tydligt de dagar när det inte är jättemycket liv i city. Under säsong, september-maj har Scalateatern mellan 4-5 föreställningar i vecka. Detta genererar i att mellan 400-500 gäster besöker centrum inför varje tillställning.  - För att besöka Scalateatern måste du in till city, för SCALA finner du ingen annanstans. Vi får folk att besöka stadskärnan två gånger om, först på dagtid för att köpa biljetter och sen på kvällstid när föreställningarna går av stapeln. 


Vad tycker du är det roligast och mest intressant med branschen? - Jag tänker att den är som alla andra branscher- i ständig förändring. Det skapas nya möjligheter hela tiden, inte minst med tanke på den digitala utvecklingen. Det är såklart en utmaning men jag har alltid haft ett driv att utvecklas och vara med när det skapas nya arenor. Förändringar sker oavsett om jag väljer att hoppa på tåget eller inte. Idag konsumerar konsumenten kultur på ett helt annat sätt, många väljer säkert att kolla på Netflix istället för att gå på liveföreställningar- “men det roligaste är ju att uppleva saker tillsammans.” Vidare förklarar Anders att en av de tuffaste utmaningarna som han ställs inför varje dag är att locka den yngre generationen in i publika lokaler. För att attrahera en bredare publik jobbar han ständigt för att finna variation mellan föreställningarna. Ett arbete som vi på Centrum Karlstad tycker att Anders lyckas väldigt bra med. Ena dagen kan det vara Babblarna som intar scenen för att ge 2-3 åringar ont i magen av skratt, medan föreställningen dagen därpå kan vara en hyllning till The Beatles. Och då ser man lite fler gråa hårstrån i publiken. 

Något som inte går förbi obemärkt i mötet med Anders är hans passion för sitt arbete, något som såklart speglar av sig på hela verksamheten. Vi kan, därav inte låta bli att intressera oss för vilka Anders största lärdomar och framgångsfaktorer är. Anders topp tre viktigaste lärdomar utan inbördes ordning:

1. Omringa dig med personer som är bättre än dig själv. Man kan inte vara bäst på allt och det måste man acceptera. För att bli bäst måste man ha rätt person på rätt plats. 2. Att se personalen som verksamhetens vassaste verktyg. Med det sagt syftar jag inte på management by fear, utan snarare tvärtom. Man måste se till att man har sin personal med sig, att de har en positiv inställning och är engagerade. Man kan ha hur mycket riktlinjer, visioner och handlingsplaner som helst men har man inte med sig sin personal så spelar inga riktlinjer eller visioner någon roll. 3. Var inte rädd för att ställa frågor. Vi vet sedan tidigare att Anders har ett stort musikintresse men han själv skulle inte definiera sig som en musiknörd- det visar sig också stämma då han försäkrar oss om att han inte är typen som sjunger i duschen. Ett svar som vi inte riktigt accepterar, vi ber honom tänka en stund till. Tillslut blickar Anders upp, yppar hest, knappt hörbart att han står fast vid sitt svar.

- Däremot är AC/DC ofta på högsta volym i lurarna, och då är det svårt att inte ryckas med. Jag är en allätare när det kommer till musik, jag uppskattar det lite tuffare men med det sagt är inte lugna favoriter något som jag tycker är dåligt. Vilken föreställning på Scalateatern skulle du säga är den mäktigaste genom tiderna?

En fråga som Anders svarar på innan vi hinner blinka; “Det är ett dött lopp mellan 10cc och Bo Kaspers Orkester, det är väldigt mäktigt att dem varit här!” Till sist intresserar vi oss för vad Anders skulle rekommendera till en turist om han blev stoppad på gatan och bara fick rekommendera ett ställe i Karlstads stadskärna. - Hmm, ja det mesta finns här men jag skulle rekommendera att ta en tur till Värmlands Museum, de brukar alltid ha fina utställningar och det är ett trevligt ställe att vistas på. Det är lite som Scalateatern, du hittar inte Värmlands Museum någon annanstans än just här, i Karlstads stadskärna! 

146 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page