top of page
  • Skribentens bildAdmin

"VÄRMLÄNNINGARNA GILLAR ÖL MER ÄN JAG TRODDE"Den starka vårsolen har hittat till city och stenplattorna glittrar av värme på marken; vi är på väg mot Järnvägsgatan 1 för att möta Mark Pulman- en av delägarna bakom Carlstad Ölhall. Skylten som informerar om att vi har kommit rätt pendlar mjukt i vinden; klockan är strax efter lunch och de öltokiga värmlänningarna har inte hittat hit än- men det har vi!

Lokalen är belägna mittemot Centralstationen och liknar ingen av de pubar som vi annars är vana att se. Här existerar ingen murrig miljö, skinnsoffor eller stora skärmar för sport- Carlstad Ölhall är mer av modern tappning. Här är det ljust och fräscht, ett otroligt ljusinsläpp och högt i tak. Förutom en uppsjö av hantverksöl så finns här också trendiga inventarier och svartvita väggmålningar som drar ögonen till sig. Trots vårsolen som lyser in genom de stora fönstrena och reflekterar mot tegelväggarna i lokalen så är det Mark som lyser starkast; han välkomnar oss med ett stort leende och öppna armar. Vi slår oss ner vid ett av borden och låter Mark berätta om sig själv, och om de nio månader som gått sedan Ölhallen slog upp sina dörrar och blev en populär mötesplats i Karlstads stadskärna. - Jag är en relativt nybliven värmlänning som ursprungligen är från Roslagen i Norrtälje. Jag har bott i Stockholm hela mitt vuxna liv, men för fyra år sedan flyttade jag hit- till soliga Karlstad. Kort och gott är jag en glad kille i mina bästa år som gillar öl, golf och skate.

ETT EXPLOSIONSARTAT INTRESSE FÖR HANTVERKSÖL Intresset för hantverksöl har exploderat de senaste åren och idag går det att hitta mikrobryggerier runt om i hela landet. Utbudet av craft beer är obegränsat; allt från smaker av bubbelgummi, lakris och kaffe till ananas och blåbär. Det hade varit omöjligt att ta in alla sorter på en och samma pub men Carlstad Ölhall har störst utbud av hantverksöl i Karlstad. Ölhallen har ett stort fokus på lokala aktörer runt om i Värmland, men har även ett brett sortiment av Sveriges mikrobryggerier och importöl. Mark förklarar att det häftigaste med craft beer är att det blir en helt annan upplevelse än att dricka traditionell öl: - Ibland kommer det in gäster som är fast bestämda att de inte gillar öl, något som i sig inte är ett problem för vi erbjuder andra drycker som rött och vitt också. Men jag lyckas i regel alltid få gästerna att åtminstone smaka på någon av våra öl på tap; de flesta får en AHA-upplevelse och majoriteten brukar gå härifrån med en ändrad inställning till öl. Det är så roligt att människor har fått upp ögonen för hantverksöl. Är det något jag förstått under de nio månaderna som vi haft öppet så är det att värmlänningarna gillar öl mer än vad jag trodde!

När man kliver in genom dörrarna på Ölhallen infinner det sig ett lugn; till Carlstad Ölhall går man när man vill umgås, dricka och äta något gott. Ölhallens målgrupp tyder starkt på att de lyckats uppnå ett av sina viktigaste uppdrag- att erbjuda något för alla. En stark indikation på att det finns något för alla är att många tjejer har hittat till Ölhallen, vilket är väldigt kul då majoriteten av gästerna på traditionella pubar är män. En annan grundidé bakom framgångskonceptet är att gästerna ska socialisera och snacka skit utan musik: - De flesta tycker det är väldigt skönt att sitta här, det blir lite som att hänga i någons vardagsrum. Många tackar oss när de går härifrån och säger “så här mycket har vi inte pratat med varandra på flera år”. Man vet att man har lyckats när ens gäster glömmer bort att de har en Iphone i fickan. Många kommer hit utan sällskap, men här inne sitter man aldrig ensam; ölen är en gemensam dragningskraft som skapar ett naturligt möte bland alla som befinner sig här.

Ölhallens matmeny innehåller Svensk husmanskost med twist, maten lagas från grunden och har ett stort fokus på lokala råvaror.


Vad är det roligaste med branschen?

- Det är utan tvekan att möta nöjda gäster, tidigare har jag dedikerat mitt liv åt evenemang och jag ser tydliga paralleller mellan att jobba inom pub/-och restaurangbranschen med det jag gjort tidigare i arbetslivet. Syftet har alltid varit detsamma; jag vill att vistelsen ska tillföra något extra. Som besökare ska man gå hem med ett leende på läpparna. Det är när ordet sprider sig om den goda maten, den otroliga konserten eller det trevliga bemötandet av personalen på restaurangen som jobbet man lägger ner blir extra roligt. Mark Pulman ser många fördelar med att vara medlem i Centrum Karlstad Att Ölhallen som koncept är starkt, det vet vi. Mark berättar att det finns expansionstankar att sprida konceptet vidare; etableringen i Karlstad blev en stor succé och det är något som driver Mark och hans kompanjoner mot nya mål. Vi på Centrum Karlstad är glada över att ha Ölhallen som medlemmar och vi är spända på att se hur deras resa kommer utvecklas. Mark poängterar också de fördelar som finns med att vara medlemmar hos oss: - Det är en stor fördel att vara medlem i Centrum Karlstad, det är tack vare er vi företagare i stadskärnan får chansen att nätverka och utbyta erfarenheter med varandra. Det är en möjlighet man bör ta tillvara på för den chansen får man inte på så många andra sätt. Det är också fördelaktigt att ha möjlighet att ta del av de erbjudanden och arrangemang som Centrum Karlstad arrangerar. Det är helt enkelt toppen att ni finns och knyter ihop verksamheterna i city!


Till sist intresserar vi oss för vilka platser (förutom Järnvägsgatan 1) som Mark skulle rekommendera om han blev stoppad av en turist som besöker staden för första gången: - Man får inte besöka Karlstad utan att besöka Lars Lerin på Sandgrund, utställningen är så bra! Om man vill äta en matbit skulle jag rekommendera att gå till Br. Olssons Elektriska, utifrån mitt tycke är det den vassaste restaurangen vi har i stan. Sen hade jag varmt rekommenderat att återvända till city lördag 30 maj; då går Carlstad Beer & Music Festival av stapeln på Nöjesfabriken och det vill man inte missa!!

CARLSTAD BEER & MUSIC FESTIVAL


En unik ölfestival där inte bara ölet är i fokus, utan även musiken och maten. Lördagen den 30 maj öppnas dörrarna till Nöjesfabriken där du har möjlighet att uppleva årets ölhändelse. Du kommer få smaka på mängder av exklusiva samt originella öl från ca 40 olika microbryggerier från runt om i världen. Läs mer om festivalen och köp dina biljetter här:


148 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page